Politický bulvár

3. 01. 2016 22:46:39
Už jsme si zvykli na bulvár společenský, nyní tento fenomén vstoupil i do oblasti politiky. Klasickým příkladem je server Parlamentní listy. Snáší se na něj za to kritika, přitom po pravdě není tím nejhorším, co zde můžeme potkat.

Daleko výraznějším příkladem je v současnosti server Britské listy, který se ze seriózního a výrazně levicově orientovaného internetového periodika stal politickým bulvárem, který je v některých ohledech na nižší úrovni než Parlamentní listy. Navíc za situace, kdy si to odmítá připustit. Stále se staví do pozice morální autority, kterou už není. Přitom neustále chřestí kasičkou a požaduje po čtenářích příspěvky, které pravidelně z větší části používá na odměny pro vybrané spolupracovníky.
Čím se bulvarizace BL projevuje? Na serveru se pravidelně objevují nepodepsané články tvářící se jako převzatý materiál z nějakého seriózního zdroje. Ve skutečnosti se však zpravidla jedná o velmi volný překlad zdroje doplněný názorem někoho, kdo se zapomněl podepsat.
Dalším znakem bulváru jsou přehnaně emotivní titulky. Jeden z BL hned z 1.1. 2016: Spáchaly Lidové noviny trestný čin vyhrožování usmrcením? Ve skutečnosti LN zveřejnily ve svém silvestrovském vydání vtip nehodný úrovně seriózních novin. Nicméně udělat z toho byť i jen pokus o trestný čin vyžaduje velkou dávku fantazie či právě bulvárního myšlení. Dalším znakem bulváru je snaha šokovat čtenáře i to se BL daří mírou vrchovatou. Například když pod titulkem
Měly by celebrity šířit šokující záběry mrtvých uprchlických dětí? Dne 30.12. zveřejnil dvě fotografie rozstřílených dětí.
Dalším znakem bulváru jsou šokující titulky, které se následně v článku vysvětlují pomoci různě velkých oslích můstků. Dodnes si pamatuji na článek s nadpisem Karel Gott krade. Obsah článku byl o přebírání melodií různými zpěváky a že si to někdo může vykládat jako krádež. To samo je logický nesmysl, protože při dodržení zákonného postupu musí původní autor i interpret s přezpíváním souhlasit. No a krádež Karla Gotta spočívala v tom, že přezpíval množství písní jiných interpretů. Oslí můstek zvící Nuseláku navíc vystavěný na nesmyslné teorii, ale u bulváru se tím tak trochu počítá. Tuto definici bulváru naplnily BL například v článku s nadpisem: Novinky.cz a Václav Klaus mladší zjevně fungují jako agenti Islámského státu. Kde autor komentuje velmi emotivní článek Václava Klause mladšího. Nicméně důkazy pro potvrzení svého výroku sbírá jen obtížně. I samotný oslí můstek je zde velmi chatrný.
Dalším znakem bulváru je používání vulgárních slov v textu a někdy i v titulcích sem dokonale zapadá článek Jana Čulíka z 9.12. 2015 - nadpis zní: „Kreténi probuďte se!“
Samozřejmostí jsou i manipulativní titulky:
Český prezident, který tvrdí, že muslimové nebudou respektovat české zákony, kouří ve vlaku... 17.10. 2015.
Tím vším se prolínají neustálé emotivní žádosti typu: Britské listy plně závisejí na finančních příspěvcích čtenářů. Prosíme, přispějte. Ty jsou navíc nepravdivé, protože příjmy z reklamy by na čistě technický provoz BL stačily – ne na rozvoj a hlavně ne na již výše zmíněné odměny pro vybrané.
Závěrem – politický bulvár by se měl o sebe postarat sám a ne otravovat čtenáře žádostmi o milodary konec konců Parlamentní listy to také nedělají. Je mi jen líto kam až v tento v minulosti zajímavý a inspirativní server v současnosti došel.

Autor: Petr Baubín | neděle 3.1.2016 22:46 | karma článku: 23.58 | přečteno: 621x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 530 | Diskuse
Počet článků 21 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1191
Není až tak důležité mít vlastní názor, jako vědět proč tomu tak je.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...